fbpx

Binnen twee maanden een compleet kantoorgebouw neerzetten

Twee weken geleden vond de Hackathon van Innovatiehub Salland plaats. In verband met Corona was het tot op het laatste moment spannend of het door kon gaan, maar met een ruime locatie waar voldoende afstand gehouden kon worden konden we van start. 

Het vraagstuk

De deelnemers – eerstejaars studenten van het Windesheim Business College, allemaal van verschillende studierichtingen –, konden zich vooraf inschrijven voor een vraagstuk. Maar liefst 33 studenten kozen voor ons vraagstuk: “Hoe kunnen de vier bedrijven samen een basisplan opstellen zodat binnen twee maanden een compleet kantoorgebouw neergezet kan worden?”. De studenten verdiepten zich van tevoren in de vier bedrijven en trapten de Hackathon af met hun kijk op (een van) de bedrijven. Frisse blikken, altijd fijn.

Verschillende aanpak

Daarna doken de zeven groepen in het vraagstuk. De ene groep beplakte een wand vol post its, een andere groep dook de laptops in. Heel goed, want dat leidt vaak ook tot totaal verschillende ideeën. Marten van Bouwbedrijf Mensink was de gehele dag aanwezig om vragen van de studenten te beantwoorden. Daar werd gretig gebruik van gemaakt. Het idee van Windesheim Business College is dat studenten zelf hun leerroute uitstippelen. Docenten geven volgens de studenten dan ook vaak een ‘vaag’ antwoord. Het doel is dat studenten zelf kritisch leren nadenken. Wat is goed? Wanneer is iets klaar? Het ene groepje was daar al iets beter in dan het andere. ‘Wij zijn klaar!’ hoorden we dan ook verrassend genoeg om 13:00 uur op donderdag. Voor de rest was de eerste dag een lange dag, van 8 tot 8. En de volgende dag mochten ze om 8:00 uur alweer aan de bak.

Goed bewaakt fort

De volgende dag kwamen de studenten één voor één weer binnen. Eerst een bakje koffie en dan weer vol goede moed er tegenaan. Het ene groepje was als een goed bewaakt fort, niemand mocht ook maar iets van het idee horen. Het andere groepje wilde al graag even pitchen, kijken wat de bedrijfseigenaren van het idee vonden. 

Presentaties

Vanaf 16:00 uur presenteerde ieder groepje hun oplossing op het vraagstuk. In de zaal zaten medewerkers van de vier bedrijven, de wethouder van de Gemeente Raalte, docenten van het Windesheim Business College en andere belangstellenden (maximaal 30). Via de livestream bereikten we ook nog zo’n 100 betrokkenen. En daar gingen ze. Elk groepje kreeg 10 minuten om te presenteren en 5 minuten om vragen te beantwoorden. Wat ging de tijd snel en wat kwamen er mooie ideeën voorbij. Van prefab bouwen, tot een communicatie-app en van werken in shifts tot het bouwen van een kantoorcafé. We zijn aangenaam verrast wat deze, niet te vergeten, eerstejaars studenten in 22 uur voor elkaar hebben gekregen. We gaan zeker met de ideeën aan de slag. Wie weet levert een koppeling van deze ideeën wel hèt “Eurekamoment” op.

Terug naar overzicht

Een blog van